Maine Coon: dit is wat dit ongewone kattenras zo bijzonder maakt

Ze zijn groot, speels en ongelooflijk intelligent: Maine Coon katten zijn waarschijnlijk een van de meest ongewone kattenrassen die er zijn. Maar waar komen deze pluizige bundels energie vandaan en wat onderscheidt hen?

Maine Coons stammen af van langharige katten die met de zeevarende bevolking naar de Amerikaanse staat Maine zijn gekomen. Na paring met de kortharige katten die daar woonden, brachten zij grote, sterke nakomelingen voort die op een wasbeer leken. Dit is waar de harige neuzen hun speciale naam kregen. In de jaren tachtig kwamen de Maine Coon katten naar Europa en zijn nog steeds een van de populairste huiskatten ter wereld.

De Maine Coon fascineert ons met zijn uiterlijk

Als u voor de eerste keer een Maine Coon kat ziet, zou u kunnen denken dat het een wilde kat is, omdat zijn dichte borstelige vacht, de langharige staart en vooral zijn grootte op die van een wilde kat lijken. Maar het wordt al snel duidelijk dat deze grote, majestueuze kat weinig gemeen heeft met een wilde kat.

De Maine Coon is er in veel verschillende kleuren en patronen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de "non-agouti" (zonder wildkleuring) en de agouti (met wildkleuring). Bovendien zijn er talrijke mengkleuren. De klassieke basiskleuren zonder markeringen zijn onder meer:

  • Zwart
  • Blauw
  • Red
  • Cream
  • Wit

... en met hun grootte!

Alles aan een Maine Coon kat is eigenlijk groot. De kop en de oren met hun kleine pluimpjes doen denken aan de oren van een lynx. Ook de poten zijn aanzienlijk, en tussen de klauwen groeien afzonderlijke plukjes bont, die als sneeuwschoenen dienen. Dat komt omdat er in hun land van herkomst 's winters veel sneeuw ligt.


Maine Coon katten zijn pas volgroeid als ze vier jaar oud zijn, en katers kunnen gemakkelijk 1,20 m lang worden en tot twaalf kilo wegen. Zij houden daarmee het record voor de grootste huiskatten ter wereld. Het is echter normaal dat katers tussen zes en negen kilogram wegen, terwijl poezen nog vier tot vijf kilogram wegen. Deze Maine Coon kat is misschien wel de grootste kat in de wereld!

Karakter: Maine Coon katten als nieuwsgierige goudzoekers

Als huisgenoten zijn deze harige neuzen uitermate geschikt. Ze zijn ongelooflijk geduldig, hebben een groot aanpassingsvermogen, zijn zeer intelligent en bovenal erg grappig. Zij zijn echter dol op "stelen" en zijn net eksters: zij moeten gewoon alles hebben wat blinkt. Zelfs als u iets in huis aan het repareren bent, zal de Maine Coon er zeker naast gaan staan en heel aandachtig toekijken, want deze katten zijn ongelooflijk nieuwsgierig.

Maine Coons zijn erg mensgericht en volgen hun baasjes overal waar ze gaan. Ze zijn echter niet zo dol op knuffelen en als ze het doen, dan alleen als ZIJ het willen. Typische kat...

Verzorging en training: de waterratten onder de katten

Maine Coon katten, zoals alle katten, kunnen tot op zekere hoogte worden afgericht. Ze kunnen zonder problemen leren apporteren en met een beetje geduld kunt u ze kleine kunstjes leren. Zij zijn ook in staat om zelfstandig waterkranen te openen. In het algemeen houden Main Coons erg van water - in tegenstelling tot de meeste van hun soortgenoten. Ik vraag me af of katten ook kunnen zwemmen?

Wat de verzorging van de langharige Maine Coon betreft, volstaat een zachte borstel met afgeronde uiteinden om de vacht regelmatig te borstelen. Wat het eten betreft, zijn deze katten echter zeer kieskeurig. Maine Coons zouden nooit nat- en droogvoer uit dezelfde kom eten. Ze geven ook altijd de voorkeur aan zoet water.

Voeding: Maine Coons zijn echte bundels van energie!

Bijna geen enkele andere kat heeft zoveel energie als de Maine Coon. De grote katten hebben een zeer uitgesproken drang om te bewegen, wat ze graag doen. Dienovereenkomstig moet de etensbak vol zijn. Een voldoende energietoevoer is vooral belangrijk voor jonge katten, aangezien zij nog in de groei zijn. Oudere katten daarentegen hebben minder voedingsstoffen nodig.

Belangrijk: zoek kattenvoer van hoge kwaliteit met een hoog vleesgehalte. Beknibbel niet op suiker en conserveermiddelen. Natuurlijk houden Maine Coons ook van traktaties. De regel hier is: minder is meer.

Dus u wilt uw katten verwennen, maar welk kattenvoer is goed? Stiftung Warentest heeft het getest!


Ziekten: Het lijden van Maine Coon katten

Maine Coon katten zijn meestal natuurjongens die genieten van een robuuste gezondheid. Niettemin kunnen erfelijke ziekten voorkomen als gevolg van overfokken. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Verhoogd risico op plotselinge hartdood: Uiterlijk lijken de dieren gezond, maar vele lijden aan verdikking van de hartspier (hypertrofische cardiomyopathie), die kan leiden tot plotselinge hartdood. Regelmatige hartonderzoeken kunnen dit voorkomen.
  • Nierziekte: Maine Coons lijden vaak aan polycysteuze nierziekte (PKD). Het verloop van PKD kan met medicijnen onder controle worden gehouden, maar is uiteindelijk fataal.
  • Spinale musculaire atrofie: Ook wel spinale musculaire atrofie (SMA) genoemd. De ziekte veroorzaakt verlamming.

Bron: belcat.be - Maine Coon kattenras informatie, foto's, kenmerken en feiten

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *